Vilken skillnad ska ni göra som styrelse i år?

Medan jag pluggade på Malmö högskola var jag med och startade en Amnestygrupp. Vi fick ett fall att arbeta med, det var åtta män som fängslats i samband med studentrevolterna på åttiotalet och satt fängslade i Burma. Jag hade varit på gränsen mellan Thailand och Burma bara något år tidigare och träffat flyktingar från Burma som berättade om regimens övergrepp, så för mig var det helt rätt land att fördjupa mig i.

Vi blev en av de mest utåtriktade av Amnestygrupperna i Malmö och ordnade en mängd olika arrangemang för att synliggöra situationen i Burma och situationen för ”våra” fångar. Vi bjöd förbipasserande på tårta i Slottsparken för att fira Aung San Suu Kyis födelsedag och arrangerade en konferens tillsammans med flera andra organisationer dit vi bjöd in exilburmeser och experter. Vi lärde oss massor om projektledning, polistillstånd, sponsring, mänskliga rättigheter och organisering.

Efter ett tag blev jag tillfrågad om jag kunde tänka mig att ställa upp som ordförande för Malmögruppernas styrelse. Malmögrupperna var den lokala samarbetsorganisationen för Amnestygrupper i Malmö. Styrelsen planerade det gemensamma arbetet, var ansvarig för lokalen och ordnade regelbundna medlemsmöten för alla Amnestymedlemmar. Jag tackade ja. Det var mitt första ordförandeuppdrag.

Jag tycker att vi gjorde ett bra jobb tillsammans i styrelsen. Vi förvaltade och genomförde de beslut som redan fattats och vi blickade framåt och vågade vara visionära. Jag blev väl emottagen som ordförande, trots att jag inte suttit i styrelsen tidigare och dessutom var rätt så ung jämfört med de andra styrelseledamöterna.

I efterhand hade jag önskat att jag hade haft en mentor utanför styrelsen, eller kanske fått gå en ledarskapsutbildning där jag fått träffa ordförande för andra organisationer. Det är något jag varmt kan rekommendera den som är ny i sin roll som ordförande. Jag hade inte så stora möjligheter att prägla styrelsearbetet, jag hade ingen klar bild av vad jag ville förändra som ledare. Jag hade helt enkelt för lite erfarenhet och för begränsade perspektiv för det.

Jag blir glad när jag hör att min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation ger nya perspektiv och öppnar upp ögonen för nya sätt att tänka kring sitt ledarskap.

Just nu håller jag på att ta fram en e-kurs för nya styrelser, som jag också hoppas ska ge redskap för styrelsen att tillsammans bestämma hur de vill vara som styrelse, istället för att bara jobba på i samma hjulspår.

Det är ju ni som bestämmer. För att verkligen kunna göra det behöver ni lyfta blicken och tänka nytt. Lyssna på hur andra gör, kopiera det ni gillar, strunta i resten.

Snart är det dags för årsmöte igen. Jag önskar alla nya styrelser lycka till! Ta chansen och kliv in i ledarskapet, på ert unika sätt.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin