Vi vill bli inspirerade

Ett av mina starkaste minnen när det gäller engagemang och frivilligt arbete kommer från ett studiebesök till Nederländerna. Året var 2013.

Fyra dagar fyllt med information, erfarenhetsutbyten och gemensamma aktiviteter på fritiden. Det visade sig vara en aha-upplevelse för många som deltog i besöket, inklusive holländarna. Fullastad med inspiration, nya kontakter och kunskap kom gruppen tillbaka till Sverige och hemkommunen, och där väntade vardagslunken.

Vi fick lära oss och uppleva på plats att ideellt arbete är en integrerad och naturlig del i det holländska samhället, inte minst inom organisationer som anordnar välfärdstjänster. Engagerade volontärer vart vi än kom!

Grutterswinkel

Ett av de roligaste exempel var när några i gruppen ville ha en återhämtningsstund, d.v.s. vi ville shoppa lite. Köpsugna som vi var hamnade vi i en gammeldags livsmedelsbutik. Där fanns ett fik som såg ut som ett vardagsrum på 50-talet. Butiken visade sig även fungera som ett museum som drevs av en förening med 35 aktiva volontärer. Kvinnan, 78 år, som serverade varm choklad med vispad grädde jobbade som volontär sedan 15 år tillbaka, en eftermiddag i veckan. Hon hade minsann en del att berätta!

Ideellt arbete i Nederländerna är mer reglerad, formaliserad och byråkratiskt uppbyggt än i Sverige. Ibland undrade vi var gränsen gick mellan ideellt arbete och arbetsmarknadsinsats när volontärarbete utfördes som ”motprestation” eller sysselsättning. Då fallerar enligt mig en viktig princip, nämligen själva frivilligheten.  I Holland är det dessutom inte helt ovanligt att volontärer får betalt, det finns ett maxbelopp per månad och år som är skattebefriad.

Man ställer krav på blivande volontärer. Många uppdrag som utförs av ideella krafter kräver att kunna ta ansvar och inte sällan kompetens och kunskap inom vissa yrkesområden. Vi träffade 55-plussare och pensionärer, oftast kvinnor, som utför volontärarbete inom allt mellan himmel och jord. Anledningen är delvis att många kvinnor pensionerar sig tidigare, att de arbetar mer deltid och att skattesystemet gynnar kvinnor att gå i pension i samband med den äldre makens pensionering. Man vill ha någonting meningsfullt att göra med sin tid, vara aktiv, känna sig behövd och vara med i den sociala gemenskapen.

I Nederländerna pågår en process där staten lämnar över huvudansvaret för välfärden till kommunerna. Dessutom får kommunerna mindre betalt för att utföra arbetet. För att kunna klara denna uppgift krävs nya sätt att samverka och samarbeta. Holländarna är ett kreativt folk men i dagsläget börjar även den ideella sektorn ifrågasätta hur pass mycket ansvar man kan och vill ta för att behålla och/ eller utveckla välfärden i landet.

Nästa vecka kommer ett studiebesök från Holland till Nacka kommun. ( femte besöket?) Mina landsmän vill veta allt om kundval, kommunens organisation och hur kommunen klarar av att skapa ett välfärdssamhälle utifrån våra förutsättningar.

De vill bli inspirerade!

 

Ps. Läs senaste Volontärtidningen. Ds.

Nannette Büsgen

Nannette Büsgen är koordinator för verksamheten Volontär i Nacka. Hon har bland annat startat en lokalt förankrad volontärförmedling www.volontar.nacka.se och hon ger ut en volontärtidning som görs med hjälp av volontärer. I arbetet som koordinator ingår många kontakter med representanter från alla samhällsaktörer. Ledord: bygga relationer, skapa nätverk, hitta synergieffekter och bevaka omvärlden. Som privatperson är hon engagerad i ett flertal föreningar.

Detta inlägg är publicerat i Blogg. Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin