Välkommen till Förening för alla, Farida al-Abani!

 Farida al-AbaniFörening för alla har fått en ny skribent. Farida al-Abani kommer blogga vart fjärde vecka, med start imorgon.

 

Vad är din koppling till civilsamhället?

Mitt liv handlar i stor sett om civilsamhället dygnet runt. Mitt engagemang började som för många med matrådet och elevrådet och sedan dess har jag varit fast. Idag är jag arbetssäljare till en förening, Smart Ungdom, på heltid och är aktiv i olika föreningar. Sitter i styrelsen för Psykologer Mot Tobak, Svenska Sällskapet för Nykterhet och Folkuppfostran och en IOGT-NTO förening som heter Föreningen Vildvuxen. Hälsa är något jag brinner för och människor rätt till att göra fria val utan ojämlika, förtryckande, ohälsosamma och exkluderande normer. Som folkhälsovetare ligger hälsofrågor mig nära och eftersom jag arbetat mot tobak länge så har det drogförebyggande arbetet kommit naturligt och där jag idag är mest engagerad. Jag är dock även engagerad bland annat i miljö och klimatfrågor för ju mer en lär sig om ett ämne, ju mer en förstår hur allt är sammankopplat och fördelen av att då interagera dessa frågor för bästa resultat. I dem föreningar jag är aktiv i så försöker jag ofta ha en den rollen att föra in perspektiv ifrån andra frågor, vare sej det är jämställdhet, diskriminering eller arbetsvillkor, och ge en större bild än det snäva som det annars kan bli.

 

Vilka ämnen kommer du skriva om på Förening för alla?

Allt som kommer i min väg och intresserar mig vilket kan vara allt ifrån; civilsamhällets funktion; organisationers evolution och utveckling; trovärdighet och hur föreningar kan stötta varandras kamper mer än att bara ha ett möte eller vara med i samma nätverk. Då jag jobbar med och för unga i stor del och arbetar mycket med hälsofrågor lär mycket av det perspektivet synas och problematisera.

 

Imorgon kommer ditt första inlägg – vad handlar det om?

Det kommer handla om en fråga jag tänker mycket på vilket är föreningar och organisationers vision, existensberättigande kopplat till trovärdighet. En fråga som ofta kommer upp men som vi ger för lite tid till att diskutera och som känns för stor att hantera i och med att det kan innebära oönskade och okända konsekvenser. Konsekvenser som mer är kopplade till privatperson än till sakfrågan. Istället för att fokusera på zombieföreningar som är mycket intressant vill jag fokusera på föreningar som kan vara grymma men som mer arbetar för föreningens existens än visionen de säger sig ha. Vad kan det ha för nackdelar och fördelar och går det att förändra? Behöver det förändras? Det tänkte jag snudda lite vid.

Niklas Hill

Niklas Hill är doktorand i pedagogik med fokus på lärande i ideella organisationer. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai. Niklas har startat Förening för alla med målet att inspirera fler till ett engagemang i civilsamhället.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin