Välkommen höst!

Det är kyligt i luften idag. Det doftar september. Det doftar nystart, goda föresatser, klart tanke och full fart.

Det är så mycket som jag vill göra den här hösten. Som ordförande i Växjö Rödakorskrets vill jag bidra till att vi tar hand om alla nya frivilliga som strömmar till just nu. Det är rekordmånga som vill engagera sig, särskilt inom de verksamheter som bidrar till integration. Det gäller att vi snabbt lyckas skala upp verksamheten och erbjuda vettiga uppgifter till dem som hör av sig. Vi har världens chans och jag vill se till att vi tar den chansen.

Som företagare vill jag nå ut ännu bredare med mina föreläsningar och utbildningar och min e-kurs för styrelser. Jag vet att jag har förmåga att inspirera och bidra med konkreta verktyg och fördjupande reflektion till organisationer, grupper och individer som gör skillnad.

Min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation kommer ut i ny upplaga under hösten, den här gången som en del av Trinambais utbud. Jag släpper taget om min roll som förläggare så att jag kan lägga kraft på mina roller som författare, föreläsare, utbildare och coach istället.

Dessutom vill jag umgås med mina vänner, njuta av min trädgård, laga en massa god mat och prioritera tid med min älskling.

Och jag vill inte stressa. Jag vill ta hand om mig själv, ha en lugn och skön vardag kryddad med en lagom mängd äventyr.

Här kommer några tips till mig själv för att skapa så bra förutsättningar för detta som möjligt.

Du får gärna låna tipsen om du vill. Jag tror att jag inte är den enda som vill förändra världen och samtidigt må bra under tiden, den här hösten. Så här gör vi:

1. Ha en fungerande att-göra-lista.

Alltså EN lista. På ett ställe. Digitalt eller i ett block.

Jag gillar Remember The Milk. Där sorterar jag att-göra-listan i olika kategorier och färgmarkerar uppgifterna. Rött för sådant som ska göras denna vecka, mörkblått för sådant som ska göras snart (fast inte denna vecka) och ljusblått för sådant som inte är lika bråttom.

I början av varje vecka ser jag över färgmarkeringarna så att de stämmer med just den här veckan.

2. Lägg sådant som är tidssatt i kalendern istället.

Jag har till exempel just sett över min publiceringskalender för de närmsta månaderna. Det innebär att jag har lagt in mina fasta gästbloggsinlägg (här på Förening för alla och på Gott Arbetsliv) och när jag ska skicka ut mitt nyhetsbrev i kalendern.

Jag har också skrivit ett kortfattat förslag på vad jag ska skriva om, så att jag slipper börja med ett blankt papper. I rutan för det här blogginlägget stod det ”Hur jag tar hand om mig själv i höst så att jag kan uträtta stordåd”.

3. Post-it-lapps-planera varje dag.

På morgonen börjar jag med att gå igenom mailen och svara/åtgärda allt som är bråttom. För det mesta lyckas jag faktiskt tömma inboxen helt. Sedan tittar jag i kalendern och på min att-göra-lista och bestämmer tre till fem saker som jag ska göra idag. Jag skriver dem på en post-it-lapp.

När dagen är slut stryker jag det som blev gjort från att-göra-listan. Jag konstaterar att det var en bra uppskattning att jag skulle hinna göra de här sakerna under dagen eller att jag planerade in för mycket (pga tidsoptimism eller oförutsedda händelser) och slänger sedan post-it-lappen.

Jag ser det här som en ständig övning i att planera in lagom mycket. Däremot bråkar jag inte med mig själv om jag inte fått gjort det som stod på lappen. Jag önskar mig själv bättre lycka med att uppskatta hur mycket jag hinner med imorgon bara.

4. Andas. Skapa pauser.

Ibland upptäcker jag att jag börjat planera utan marginaler igen. Då blir det skärpning. Jag behöver andas, låta hjärnan vila, inte ta upp mobilen och kolla att-göra-listan, mailen eller Facebook medan jag väntar på bussen utan titta lite på träden längs gatan istället. Ta en sovmorgon emellanåt. Prioritera en fika med en god vän istället för att hinna klart med det jag hade hoppats.

5. Avstå från att förbättra saker hela tiden.

Jag är en driven, envis och otålig person. Jag vill göra allting NU. Jag ser så många saker som jag kan förändra omkring mig och har hela tiden idéer som jag vill förverkliga.

Ibland behöver jag öva mig i att bara låta det vara. Ägna en söndag åt att inte lyfta ett finger, inte jobba, inte städa, inte cykla in till stan och beta av några ärenden. Bara strosa runt, acceptera världen och mitt liv precis som det är just nu.

Vi behövs, du och jag och alla andra. Vi är den viktigaste resursen i de föreningar vi är med i och vi spelar huvudrollen i våra liv. Och vi är värda att må bra. Livet är till för att levas, inte för att organiseras i en lång rad projekt (åtminstone inte BARA det).

Hur tänker du ta hand om dig själv i höst och se till att du har en vardag som du mår bra i?

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin