Vad vet allmänheten om ideell sektor?

De senaste veckorna har jag skrivit två inlägg om ideell sektor på min blogg som har fått relativ stor spridning. De har delats flitigt på Facebook och Twitter och i förra veckan citerades min blogg av Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladet sid 4 2014-01-04

Även Svensk Chefsförening (som är föreningen för chefer inom Akademikerförbundet SSR) uppmärksammade bloggen och bad att få publicera inlägget på sin gästblogg om ledarskap.

Det var lite oväntat faktiskt. Inläggen är ganska långa, ämnet är ganska smalt (trodde jag) och jag har inte gjort något för att min blogg ska synas högt i sökmotorer eller så (det står på att-göra-listan). Dessutom hade jag inte tänkt blogga, jag hade tänkt vara julledig. Jag kunde bara inte låta bli att formulera tankarna, eftersom jag retade mig på en debatt där få verkade ha tänkt igenom sina argument eller ha tillräckligt med fakta.

Det första inlägget handlade om chefslöner inom ideella organisationer. Det andra handlade om vad en ideell organisation egentligen är och att det finns anställda inom ideell sektor.

För de flesta som läser den här bloggen är detta självklarheter. Organisationer som Amnesty International och Röda Korset styrs av sina medlemmar, chefens lönenivå är ett strategiskt beslut och del av en budget som har som syfte att organisationen ska nå sin vision, organisationer med 90-konto är kontrollerade så att minst 75% av intäkterna går till ändamålet och att en organisation är ideell betyder inte att den inte har några anställda.

Uppenbarligen är det inte lika självklart för alla. Det gör att jag har funderat på några frågor på sista tiden:

• Hur hög är egentligen kunskapen om ideell verksamhet bland gemene man i Sverige?
  • Om det finns stora kunskapsluckor, vad är i så fall riskerna med det?
  • Vilken möjlighet har organisationerna att på ett tydligare sätt informera allmänheten om själva grunderna för sitt arbete?
  • Finns det andra aktörer som skulle kunna ta ett större ansvar här?

Ser fram emot att fortsätta de här diskussionerna framöver.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.