Tre nycklar till ett hållbart ledarskap

Det finns tre anledningar till att jag funderar extra mycket på ideellt ledarskap just nu:

 • Min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation kommer äntligen ut i nytryck på Trinambai förlag. 
 • Ett år har snart gått sedan jag valdes till ordförande i Växjö Rödakorskrets och det är dags att sammanfatta året och planera inför nästa. 
 • Den sista anledningen är en stark känsla av att vi behövs som allra mest just nu, vi som tar ansvar och försöker bidra till en bättre värld, på olika sätt. Till exempel som ideella ledare. 

Det är lätt att tappa modet. Att känna sig maktlös och helst vilja gömma sig under täcket och hoppas att världen är lite mer empatisk, mänsklig och solidarisk när jag kryper fram igen. Det kan vara svårt att fokusera, jag vill ju hjälpa, jag vill förändra, men hur? 

Det kan kännas futtigt att ta tag i verksamhetsberättelsen och bokslutet inför stämman, när nyheterna berättar om hur vuxna män i grupp attackerar människor i centrala Stockholm med uppenbart rasistiska motiv. Hur ska jag kunna ägna tid åt så banala saker som att förbereda årsstämman och fundera på var vi ska hålla kickoff för den nyvalda styrelsen?

Här kommer tre tips, tre nycklar som hjälper mig just nu: 

1. Jag fokuserar på mina styrkor. Jag påminner mig själv om vad just jag är bra på, vad mina starkaste kvaliteter som ledare är. Jag vet att jag är strukturerad, vänlig, diplomatisk och strategisk. Det är till stor nytta i mitt ledarskap.

2. Jag påminner mig om mitt uppdrag och om hur det faktiskt gör skillnad. Min roll som ordförande är att skapa bästa möjliga förutsättningar för styrelsen och personalen att göra sitt jobb. Vår uppgift i styrelsen och på kansliet är att skapa bästa möjliga förutsättningar för alla våra frivilliga att göra skillnad. Det är så vi förändrar världen bit för bit och min pusselbit är central för att det ska fungera och mina unika styrkor som ledare gör skillnad i det arbetet. 

3. Jag funderar en stund på om det finns mer jag kan göra just nu som är rimligt, utan att det går ut över det som faktiskt är mitt uppdrag som ledare. Är det till exempel rimligt att delta i debatter i sociala medier? Hur mycket och hur ofta i så fall? Finns det debatter jag inte ska gå in i alls och kanske tider på dygnet då jag mår bättre av att låta bli?  

Vi behövs, vår kraft och energi behövs, vårt ledarskap behövs. Har du det stöd du behöver för att må bra i din vardag och samtidigt fortsätta brinna, fortsätta att vara den goda kraft du är? 

Bonustips: jag tror att vi behöver varandra. Vi behöver träffas, prata, känna att vi är många, många som kavlar upp ärmarna och skapar den värld vi vill leva i, varje dag. Kanske har du någon i din bekantskapskrets som skulle behöva lite extra kärlek av dig just nu?

Den 11 februari håller Trinambai förlag i ett frukostmingel om ideellt ledarskap för att uppmärksamma nyutgåvan av min bok. Vi håller till hos Röda Korset på Mariatorget och i panelen får jag sällskap av fantastiska Sandra Ehne (ordförande i Stockholm Pride) och Rebecka Prentell (ordförande i LSU). Mer information och anmälan här. Jag hoppas vi ses! 

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin