Tomten undrar om du varit god i år

Det är bara några dagar till julafton. Jag är lite splittrad. Svarar på mail, sorterar mina papper, kollar tågresor för de första uppdragen i januari, ringer några samtal.

En bekant berättar på Facebook (som jag borde stänga av så att jag kan koncentrera mig, så att jag kan ta julledigt klockan tre som jag hade bestämt) att hon är i London och har träffat en jultomte på ett varuhus. ”Have you been good this year?” frågar jultomten. Och min vän träffas av frågan. Har jag varit god i år? Hon tänker efter en stund och svarar sedan att hon tror det. Men att tomten gärna får behålla sina paket till någon som behövde dem bättre, oavsett om hen hade varit god eller inte.

På svenska brukar jultomten fråga om det finns några snälla barn här. Den frågan brukar inte få mig att fundera särskilt mycket. På julafton är väl alla snälla barn? I alla fall jag. Alla andra dagar på året är jag vuxen och snäll. Åtminstone för det mesta.

Frågan ”have you been good this year” har en helt annan potential, insåg jag när jag läste om min väns samtal med jultomten. Beroende på hur jag väljer att tolka frågan.

Har jag varit god i år? Har jag varit en god kraft? Har jag bidragit till positiv förändring, har jag varit en god vän, har jag gjort avtryck på det sätt som jag helst av allt vill?

När jag var liten sålde jag varma bullar till grannarna på lördagsmorgonen för att få ihop pengar att rädda regnskog för. Inte för att tomten skulle ge mig fler julklappar utan för att jag var uppriktigt orolig över regnskogsskövlingen. Det är det enda sätt jag vet att hantera världens elände: att försöka hitta min pusselbit, det lilla som jag kan göra för att förändra i rätt riktning. Att försöka vara god.

Har du varit god i år? Och vilken skillnad vill du göra i världen under nästa år? Kanske är det dags att engagera dig aktivt för den där frågan du brinner för, kanske har du möjlighet att höja bidraget till din favoritorganisation eller också vill du koncentrera dig på att vara en god medmänniska i din vardag.

En god värld skapas av människor som vågar stå upp för det goda. Som skruvar upp sitt ljus när det mörknar och som väljer att göra gott även när det är obekvämt eller läskigt eller svårt.

Ha en god jul alla bloggläsare. Och ett riktigt gott nytt år.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin