Att skapa sammanhang

Du sitter på ett möte tillsammans med andra engagerade människor. Ni fast beslutna att göra skillnad tillsammans. Ni har en fantastisk plan och alla är med på tåget. Dessutom har ni roligt. Tiden bara flyger iväg.

Det känns bra i magen att planera tillsammans med det här gänget. Du vet att det kommer att bli bra och du är ivrig att dra ditt strå till stacken.

När mötet är över har du en liten att-göra-lista med dig hem. Det är de pusselbitar som du har tagit på dig att fixa, för att helheten ska bli så bra som möjligt.

Nästa dag känns det fortfarande fantastiskt, du är kvar i energin och glädjen som det innebär att vara med i ett sammanhang där du kan göra skillnad, komma till din rätt, använda dina styrkor och förändra värden.

Dag för dag svalnar dock känslan som var så stark när du gick från mötet. Du är så klart fortfarande taggad och ser fram emot det som ni har planerat, men den varma glädjen i magen är inte den samma längre.

Samtidigt händer det andra saker i ditt liv. En rapport ska lämnas in i dagarna. Du planerar en resa med din familj. En kompis fyller år om en vecka. De uppgifter som du tog på dig på mötet halkar ner på prioriteringslistan.

Känner du igen det här?

Om inte så kanske du istället har varit med om det här:

Du är ordförande eller en annan typ av ledare i en förening. Ni har ett fantastiskt, roligt och kreativt möte där ni delar upp uppgifter inför ett stort event som ni planerar. Några veckor senare upptäcker du att flera personer inte har gjort det som de tog på sig. Varför då? De var ju engagerade på mötet och det var ju de själva som föreslog uppdelningen.

Så här är det: att vara med i ett meningsfullt sammanhang är något av det mest motiverande som finns. Den arbetsgivare som klarar av att skapa känslan av mening och sammanhang kommer att få motiverade medarbetare som vill utföra stordåd. Det är heller inte särskilt svårt att skapa sammanhållning på en arbetsplats där människor arbetar tillsammans varje dag. Åtminstone inte jämfört med att leda en grupp frivilliga som träffas på sin höjd en gång varannan vecka.

I en grupp som ses mer sällan är det svårare att upprätthålla känslan av sammanhang. Den där starka upplevelsen av gemenskap som vi kan känna under ett kreativt möte där vi planerar tillsammans är svår att hålla vid liv när tiden går utan att vi träffas.

Hur kan du som ledare hålla känslan av sammanhang vid liv i gruppen även mellan möten? Hur kan du påminna om hur kul ni har tillsammans, hur viktigt ert uppdrag är och hur varje pusselbit spelar roll i det stora hela?

 

Dela det här

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Nyheter från Trinambai

 • Taggar

 • Follow on Bloglovin