Så mycket mer än en bit papper

Nyligen var jag hemma hos mina föräldrar och av någon anledning började vi gå igenom mina morföräldrars gamla dokument. Där hittade jag bland annat tidningsurklipp som berättade om mormors uppdrag som ordförande i en förening för hållbar turism och så morfars diplom för 25 och 40 år av fackmedlemskap. Vad jag vet har han aldrig haft ett fackligt uppdrag, men visst var han stolt över att vara en del av arbetarrörelsen.

Att dela ut diplom är ett ganska enkelt sätt att visa sina medlemmar och förtroendevalda uppskattning. Det kostar heller inte så mycket. Gratis är det förstås inte, för ett diplom som skrivs ut i svartvitt på vanligt kontorspapper är inte värt särskilt mycket. Det ska vara tjockt papper, en ram eller en fin diplommapp.

Minst lika viktigt som att uppmärksamma de medlemmar som har varit med länge är att berömma dem som gör konkreta insatser för föreningen. Utifrån det de faktiskt gör, inte utifrån vilka uppdrag de haft hur länge. Varför inte utnämna eldsjälar till hedersmedlem, dela ut förtjänstmedaljer eller instifta ett eller flera pris?

Visst ska det inte gå inflation i utmärkelser, annars tappar de sitt värde. Men den risken är inte direkt överhängande. Jag kan inte komma på en enda organisation som ger sina medlemmar för mycket beröm.

Sist men inte minst gäller det att diplomen är estetiskt tilltalande. Min morfars fackliga diplom är mycket snyggare än mina examensbevis. Och det är inte så konstigt: han var sättare och således med i en fackförening för grafiker och tryckerianställde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.