Projekt som gör skillnad

Är det sant att unga inte engagerar sig nuförtiden? Om hjältar och fantastiska projekt.

Ett fri grupp

Jag kom i samspråk med ordföranden för en lokal veteranbilsförening för några månader sedan. Själv är jag inte särskilt bilintresserad. Min sambo som fått ett pris av föreningen för sin bok Automobiler på G höll sitt stipendieföredrag och jag var med som sällskap.

När ordföranden fick veta att jag skrivit boken Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation blev han nyfiken och vi pratade lite till kaffet om engagemang, frivilligarbete och ledarskap.

En fråga hade han funderat länge på. ”Varför är det inga ungdomar som engagerar sig nuförtiden?”. Det var uppenbarligen en retorisk fråga, för han väntade inte på svar utan fortsatte: ”De vill bara ha allting serverat. De kan inte tänka sig att ställa upp ideellt. Se dig omkring bara, det är minsann inga ungdomar som vill engagera sig i vår förening.”

Jag tittade ut över medlemmarna och konstaterade att han hade rätt. Någon mångfald var det inte tal om, vare sig gällande kön eller ålder. Jag tänkte fördomsfullt att det kanske inte var så underligt i just en veteranbilsklubb.

Naturligtvis kunde jag inte låta bli att ge ordföranden en kortföreläsning i att skapa en förening som är öppen för alla, där allas engagemang tas till vara och mångfald ses som en resurs.

Det finns nämligen få saker som gör mig så irriterad som uppfattningen att ungdomar inte engagerar sig, att unga vill ha allt serverat och att det var bättre förr. Det är faktiskt bland det dummaste jag har hört.

Några veckor senare träffade jag deltagarna i den antirasistiska, uppsökande teatergruppen Ett fri grupp (bilden ovan), Lina på Sektor3 som just arrangerat en knytkonferens om hållbara jobb, Emma och Fares som står bakom festivalen This is Alby som går av stapeln i augusti och Ali som planerar en interreligiös ungdomskonferens till hösten.

Det finns så många hjältar där ute. I alla åldrar. Så många spännande projekt med liten budget men stor genomslagskraft. Projekt som förändrar världen.

Jag vill berätta om dem. Min nästa bok kommer att lyfta fram konkreta, spännande och inspirerande projekt som gör skillnad. Det blir en bok att sätta i händerna på dem som tror att engagemang är något som hör hemma på sjuttiotalet och att unga nu för tiden bara är lata och desillusionerade.

Framför allt hoppas jag att boken ska inspirera och bidra med tips och insikter till den som själv vill förändra världen i projektform.

Min ambition är att ge ut boken i början av nästa år. Följ mig på Facebook om du vill veta mer.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.

En Trackback

 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin