På väg till MÖTET

Jag skriver det här på ett tåg mot Stockholm. Under fredagen ska jag intervjua Emma Ikekwe och Fares Hamed, arrangörerna bakom This is Alby.

Sedan bär det av till MÖTET, en stor knytkonferens för representanter för den idéburna sektorn (eller civilsamhället, ideella sektorn eller tredje sektorn) på en gård utanför Stockholm. Jag ser fram emot en mängd olika möten, samtal, diskussioner, tankar och insikter.

Vad kommer vi att prata om? Ja, vad som helst kan hända. En knytkonferens innebär att vi börjar med ett tomt schema som deltagarna fyller med det som är angeläget för oss. Jag räknar med att få prata om en mängd olika frågor som jag inte kan förutse.

Själv har jag med mig tre områden som jag hoppas få mer input kring. Förmodligen kommer jag att hålla i workshops eller samtal kring de här områdena. Eller också är det någon annan som gör det.

1. Projekt som gör skillnad
Vad är det som krävs för att planera och genomföra ett lyckat projekt? Jag är särskilt nyfiken på projekt som genomförs med små medel, kanske på ideell basis. Särskilt spännande om projekten kommer ur en idé kring att göra världen bättre. Jag har en del tankar och idéer om projektledning och -planering och jag tänker att många som kommer till MÖTET har erfarenheter som de vill dela med sig av.

2. Att skapa sin egen ledarskapsvision
Att inspirera personer som har en formell eller informell ledarroll att ta plats och hitta fram till sin egen ledarstil har varit en röd tråd för mig de senaste åren. Det är också ett viktigt tema i min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation som kom ut förra året. Jag tror på att reflektera över sitt ledarskap, fundera över hur det ska märkas i organisationen att det är just du som är ledare. Att formulera sin egen ledarskapsvision. Det vill jag prata med andra om. Vilka olika sätt finns det att arbeta med sin egen vision som ledare?

3. Att styra sitt eget liv
Jag har alltid många idéer som jag vill förverkliga. Samtidigt vill jag ha en vardag där jag mår bra, slipper stressa och känner att jag utvecklas åt det håll jag vill. Därför behöver jag ett system för hur jag sätter mål och hur jag styr mot dem, vecka för vecka och månad för månad. Särskilt viktigt är det för oss som är engagerade i ideell verksamhet där stora krav ställs på att hantera sin egen tid. Eller om man som jag är egenföretagare.

Det sista ämnet handlar inte direkt om civilsamhällets utveckling men jag tänker att det passar på MÖTET i alla fall. Jag tror att vi behöver kunna ta hand om oss själva och skapa en vardag där vi både mår bra och utvecklas som människor för att vi ska kunna göra skillnad på ett hållbart sätt.

Ikväll är det dags! Det kommer att bli en spännande helg.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin