Konsten att ta semester

Den här veckan betar jag av min att-göra-lista för att kunna ta semester i några veckor. Just nu håller jag på att uppdatera min e-kurs för styrelser som nylanseras den 6 augusti efter konstruktiv feedback från de första pilotdeltagarna.

Det är faktiskt väldigt roligt. Idag har jag till exempel lärt mig hur jag kan förvandla muspekaren till en blå punkt och använda den för att peka på olika delar i bilden medan jag spelar in. Igår lärde jag mig hur jag kan separera ljud- och bildspåret, så att jag kan behålla inspelningen av min röst men byta ut texten i punktform som illustrerar det jag säger. Jag tror att det kan bli riktigt bra det här.

Jag vet precis vad som kommer att hända från och med söndag. Jag kommer att älska att vara ledig. De första timmarna. Sedan kommer jag att bli rastlös. Jag kommer att vilja öppna datorn, fundera på om jag inte ytterligare kan förbättra filmerna till e-kursen, kanske putsa lite på min hemsida eller kolla om det har kommit in några mail.

Om jag inte ger efter (och det tänker jag inte) så kommer jag att känna mig olycklig och tänka att allt nog är ganska meningslöst ändå. Är det inte någonting viktigt som saknas? Någonting jag glömt?

Om jag väntar ut den känslan också (och det tänker jag) så blir det snabbt bättre. Jag går till biblioteket och lånar ett par deckare. Jag bakar rabarbermuffins. Går ner på stan och lyssnar på någon utomhuskonsert. Cyklar till Kronobergs slottsruin med en utflyktskorg. Åker till Malmö några dagar och träffar goda vänner.

Och så vips är semesterveckorna slut och det kommer att kännas roligt och bra att börja jobba igen.

Någon gång under semestern brukar jag också drabbas av väldigt många idéer samtidigt. Det är som att hjärnan bara behöver vila några få dagar, sedan kommer en våg av euforisk energi och jag kommer på lösningar på frågor jag inte ens visste att jag hade. Då brukar jag ta fram ett block och en penna, anteckna det som kommer upp och släppa taget om det. Ungefär hälften är värt att ta vara på efter semestern, resten är överskottsenergi.

Det är livsviktigt att ta semester. Vi behöver göra tvärtom mot jobbvardagen, låta hjärnan vila från det vanliga. Det är klart att du får tänka, planera, drömma. Men inte jobba. Du vet skillnaden.

Vill du läsa något annat än deckare i hängmattan i sommar? Något som gör att du kan reflektera över ditt ledarskap, vem du vill vara och ditt engagemang? Beställ då ditt exemplar av Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation, den är ett trevligt sällskap i strandväskan. Ifall det inte känns som jobb att reflektera och tänka kring ideellt ledarskap. Då får det vänta.

Bara du vet vad du behöver för att kunna möta hösten mer utvilad än du avslutade vårterminen. En del (de flesta av oss) behöver en längre sammanhängande semester. Andra kanske blir mindre stressade av att gå in och jobba en liten stund var sjunde dag eller så.

Lär känna dig själv. Ge dig själv förutsättningar för återhämtning. Oavsett om det för dig betyder att fylla frysen med hembakta kanelbullar, kitesurfa, tågluffa eller konsumera stora mängder tv-serier. Det finns tid för ansvar, det finns stordåd att uträtta, efter semestern.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin