Konsten att släppa taget

Lägg ner alla zombieföreningar, utropade Niklas Hill häromdagen. Jag håller med. Det här är mitt perspektiv på saken.

Tänk dig en skog. Inte en granplantering, utan en riktig skog. En urskog. Se dig omkring. Snart upptäcker du att det pågår olika processer överallt i skogen.

Under markytan finns frön som gror. Några groddar har precis stuckit näsan ovanför jorden. De behöver fortfarande skydd och är inte så stadiga ännu, men vilken livskraft som finns i dem!

Det finns andra växter som har hunnit längre. Några är mitt i livet, de blommar, bär frukt och sprider sin grönska.

Några växter har redan släppt sina frön till marken och gör sig redo att vissna ner. De kommer snart att återgå till kretsloppet i form av näring som kan användas av nya frön.

Du förstår principen. Kretsloppet är evigt och i en frisk och stark skog pågår alla faser i kretsloppet på samma gång.

Kretsloppet fungerar som metafor i många olika sammanhang. Jag ser över min verksamhet som företagare utifrån kretsloppsprincipen med jämna mellanrum. Jag ser till att så nya frön och att skydda och ta hand om de idéer som inte riktigt börjat bära frukt ännu. Jag vet att de behöver näring för att kunna växa sig starka och livskraftiga.

Dessutom försöker jag släppa taget om projekt som inte längre känns meningsfulla eller lönsamma. Annars har jag nämligen varken tid eller energi att ta hand om de nya idéerna.

Hur är det i din förening? Finns det projekt, grupper, kanske till och med hela lokalavdelningar som inte ger någon energi längre utan har stagnerat? Det kan absolut gå att väcka dem till liv igen, de kanske bara har en svacka och behöver stöd och näring från centralt håll.

Men det kan också vara så att det är dags att släppa taget om den energi som är uppbunden i det stagnerade projektet, så att energin kan återgå till kretsloppet. Någonting nytt kommer att spira, men bara om ni släpper taget om det som inte längre är meningsfullt.

Alla projekt, alla organisationer, alla grupper har en livscykel: en början och ett slut. Det är inte ett misslyckande att lägga ner saker, precis lika lite som att festen är misslyckad bara för att gästerna väljer att gå hem och lägga sig framåt natten.

Öva på att utvärdera, formulera lärandet, fira, sörja och gå vidare. Vad är det dags för dig eller din förening att släppa taget om?

Tankar, känslor, med- eller mothåll? Kommentera gärna det här inlägget på facebook.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin