Konsten att komma överens

När jag utbildar ledare får jag ibland frågor om vad man gör när det inte fungerar. Kan jag som ledare i en ideell organisation verkligen bestämma över de andra och säga åt dem vad de ska göra, eller hur de ska uppföra sig mot varandra?

Svaret är för det mesta nej. Det är inte du som bestämmer. Och även om det formellt skulle vara du som bestämmer så fungerar den typen av ledarskap inte särskilt bra i en ideell organisation.

Kom överens istället. Gör en medveten överenskommelse om hur ni ska arbeta tillsammans. Prata om era förväntningar på varandra och på uppdraget, först ordentligt och på djupet och sedan som påminnelse då och då.

Din roll som ledare är sedan att påminna gruppen om vad ni redan kommit överens om, att hålla gruppen till den gemensamma överenskommelsen. Våga uttala när du upplever att överenskommelsen inte hålls. Prata om hur ni ska göra för att komma tillbaka på banan igen.

Det finns alltid en överenskommelse i en grupp som arbetar tillsammans. Om ni inte pratar öppet och tydligt om det så skapas istället en informell, outtalad överenskommelse. Då blir det mycket svårare för dig som ledare att hjälpa er som grupp att hålla den.

En del ledare tycker att det känns fånigt eller pretentiöst att ta upp den här diskussionen. Måste vi verkligen prata om våra relationer och om hur vi ska ha det i gruppen? Borde det inte vara självklart? Ta upp diskussionen ändå. Det kanske känns löjligt till en början, men du bygger en grund som du kommer att vara glad för längre fram.

Överenskommelsen kan innehålla flera olika delar. Börja gärna med att diskutera ert uppdrag. Utgå från stadgarna, arbetsordningen eller andra dokument som beskriver vad det är ni ska göra tillsammans. Vad betyder de praktiskt för er?

Prata om roller. Vem ska göra vad? Vilka förväntningar har ni på de olika rollerna i gruppen? Prata också om det som är mer informellt. Vilket samtalsklimat vill ni ha? Hur vill ni att det ska vara att gå på ett möte i gruppen?

Ni kan också ta upp sådant som är personligt för var och en. Vad behöver ni för att komma till er rätt? Finns det något särskilt stöd ni behöver be varandra om eller någon öm tå som de andra i gruppen behöver känna till?

I min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation finns fler tips på hur ni kan skapa en bra överenskommelse som förebygger missförstånd och konflikter.

Håll tempo i diskussionen, låt den inte dra ut för länge. Och se till att inte hamna i abstrakta diskussioner om enstaka ord eller uttryck. Meningen är att ni ska se varandra som personer och prata ärligt om hur ni vill ha det, inte att debattera eller slå varandra i huvudet med olika argument.

Det ska vara kul och inspirerande att engagera sig ideellt. Bestäm dig för att inte tillåta obehagliga stämningar, härskartekniker eller olösta konflikter ta glädjen ifrån er. Gör vad du behöver göra för att ni ska ha det bra medan ni räddar världen.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin