Fel att fokusera på föreningsteknik

I år är det val inte bara en utan två gånger. Jag ska vara valdistriksordförande både i maj och i september. Så igår var jag på utbildning hos valnämndens kansli i min kommun. Där fick jag bland annat lära mig om den korrekta avprickningen i röstlängden, hur valsedlarna ska placeras samt om skillnaden mellan vallokal och röstlokal.

För en demokrati är det helt avgörande att valet utförs korrekt. Varje röst räknas och därför gäller det att följa reglerna i minsta detalj. Personligen tycker jag att det är spännande med val och jag kan föra långa samtal om hur valsystem i olika länder ser ut. Nu på sistone visar händelserna i Ukraina med all önskvärd tydlighet hur illa det kan gå. Jag som har jobbat i vallokal några gånger förstår direkt att ett resultat från ett val utan ordentlig röstlängd är helt värdelöst.

Gör mig all denna kunskap till en bättre samhällsmedborgare? Nej, det gör mig till en valnörd.

För att kunna utöva sina rättigheter som röstberättigad är det inte nödvändigt att ha koll på alla de tekniska detaljerna av hur val genomförs. Det finns skäl till att samhällskunskapslärare på gymnasiet lär ut hur EU-kommissionen och EU-parlamentet förhåller sig till varandra men inte hur en budröst bevittnas.

Av någon anledning ser det annorlunda ut på många föreningsutbildningar, särskilt när det är utbildningar för gräsrötter. Där kan det läras ut kunskap om organisationsformer, stadgar och kontrapropositionsvoteringar men inte om ledarskap, konflikthantering eller föreningars roll i samhället. Denna ensidiga fokus på renodlad föreningsteknik kan leda till att föreningar fokuserar mer på att förvalta sig själva än att driva de frågor föreningar egentligen finns till för.

Givetvis går det inte att driva en förening utan att ha koll på grundläggande föreningsteknik. Det är bra att det finns årsmötes- och kongressnördar, de behövs. Men en förening är mycket mer än så.

Ett allmänt val kan vara hur välorganiserat och fuskfritt som helst – om det bara finns en kandidat är det ändå inget demokratiskt val. På samma sätt kan en förening ha årsmöten som genomförs helt i enlighet med stadgarna och ändå stagnera.

Därför behöver civilsamhällets kompetensutveckling fokusera mer på verksamhet och mindre på formalia. Mer samhällskunskap och mindre föreningsteknik helt enkelt.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.