Det hemliga föreninglivet

Hej kommunen (och alla andra)!

Nya rön visar att hälften av alla landets kommuner krymper, lokalt kämpar man med att få ungdomarna att stanna i bygden. Vad kan vi göra för att få Sveriges alla kommuner att ta ett par steg närmare att vara det bästa de kan vara? Och hur hittar man det hemliga föreningslivet?

Jag kan berätta lite om mig själv, jag heter Rebecka och jag gillar att spela spel. Det finns faktiskt himla många andra unga engagerade människor som gillar just det de också, Sverok samlar idag 135 000 unga i 1000 föreningar. Vi finns i 220 av landets 290 kommuner. Det är föreningar som drivs av unga människor som gått ihop för att kunna skapa den mest fantastiska fritid för sig själv och sina kompisar. Unga människor som just nu går världens bästa demokratiutbildning, genom att starta och driva egna ideella föreningar där de röstar, följer stadgar, budgeterar och allt sånt som hör föreningslivet till. Många av dessa föreningar driver egna föreningslokaler som är som ungdomsdrivna fritidsgårdar. De är den här ungdomsgenerationens absolut snabbast växande folkrörelse.

Vi i Sverok tycker att det är jättebra att just de här föreningarna finns. Att den som är ung i Sverige idag ska ha mycket olika saker att välja mellan att göra på sin fritid. Och finns inte det man vill göra ser vi till att det i alla fall ska vara enkelt att starta upp en egen spelförening och att driva den tillsammans med sina vänner. Jag är övertygad om att ett starkt föreningsliv gör varje kommun till en attraktiv plats att bo och verka på och gör närområdet levande. Det trodde jag att alla tyckte, och att alla ungdomar och föreningar var lika mycket värda.
I år gjorde vi en stor undersökning bland våra föreningar för att se om det var så att spelföreningar var lika mycket värda som andra föreningar hos kommunen. Det visade sig när vi frågade ungdomarna att spelföreningar som vänder sig till kommunen för att få hjälp att fortsätta driva sin verksamhet får nej i 30% av fallen. De allra flesta föreningar vi pratat med vänder till och med i dörren till kommunen och ber aldrig om hjälp, eftersom kommunen uppfattas som krånglig och ovälkomnande. I många fall skulle de här ungdomsföreningarna kunna få stöd om det var så att verksamheten var lite mer utformad som idrotten. Det finns tre huvudskäl till att föreningarna inte sökt stöd från kommunen:

 • Kommunernas regler gör det svårt för föreningarna och kommunernas bemötande har varit dåligt.
 • Informationen om kommunens stöd har varit svår förståelig eller inte nått föreningarna.
 • De stöd som Sverok har i någon mån gjort föreningarna mindre benägna att söka stöd på andra håll.

Ska ungas organisering värderas så pass olika beroende på om man spelar boll eller spelar troll i sin förening? Om Sveriges kommuner och alla de hemliga föreningarna där ute hittade varandra och samarbetade, skulle då inte hemorten kännas lite mer intressant för den som är ung och funderar på vart i världen hen ska slå ner bopålarna? Jag tror det. Jag har ett par tips till Sveriges kommuner som vill hitta det hemliga föreningslivet och börja blomstra:

 • Se över stödformerna för föreningarna.
Vilket syfte har stödet och vem gynnas/missgynnas av hur reglerna ser ut idag?
 • Ha en person på kommunen som är tillgänglig och kunnig så att föreningarna kan ha en etablerad kontakt att vända sig till.
 • Gör informationen om stöden tydligare och mer lättillgänglig för ungdomar.

För det är så att unga ibland behöver lite extra stöd för att komma igång med det de vill göra. Det kan handla om ett enkelt grundbidrag till varje förening, några hjälpande ord från en kunnig föreningscoach, tips på hur man hittar någonstans att vara eller så. Ofta krävs det ganska lite, men det man ger resulterar i en helt fantastisk handlingskraft.

I vår kommer vi att ge oss ut på vägarna för att visa upp det hemliga föreningslivet för kommuner runt om i landet, så att vi kan börja snacka med varandra. Är du intresserad av att veta mer om det arbetet eller läsa vår undersökning hittar du oss på sverok.se, där kan man också ladda hem rapporten Det hemliga föreningslivet. Vill du på egen hand leta rätt på de här föreningarna är hitta.sverok.se en bra början.
Ha det fint kommunen, så ses vi!

/Rebecka Prentell
Förbundsordförande Sverok – spelhobbyförbundet

Rebecka Prentell

Rebecka Prentell är förbundsordförande i Sverok - spelhobbyförbundet. Sverok är Sveriges största ungdomsförbud. 135 000 medlemmar i 1000 föreningar över hela landet samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar på egna villkor och skapar verksamhet tillsammans. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör de huvudsakliga verksamheterna bland många andra.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin