förening för alla

Att utvecklas som ledare

av | nov 30, 2012

I mitt arbete utbildar och coachar jag ledare i ideella organisationer. Jag har sammanfattat några av mina viktigaste insikter från alla möten med fantastiska ledare i min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation, som kom ut i september i år.

De flesta ledare som jag möter har inte gått med i organisationen för att bli ledare. De har engagerat sig för att de brinner för någonting, de vill förändra världen och göra skillnad. Detta är den röda tråden mellan dem.

De är dessutom människor som tar ansvar, som ser vad som behöver göras och som tar tag i saken snarare än att vänta på att någon annan ska fixa läget. Det är det som gör att de förr eller senare får frågan om de inte ska kandidera till ordförande.

Jag tror att det här är någonting som kännetecknar de allra flesta ledare i ideell verksamhet. De har inte främst valt att vara ledare. De har valt att engagera sig för någonting de tror på, att kliva fram och göra skillnad på allvar. Ledarskapet är någonting som kommer på köpet.

Många var inte heller förberedda på alla de aspekter som ledarskapet för med sig. Därför har de inte alltid en tydlig strategi för hur de ska motivera medlemmarna, hur de ska skapa en bra samtalskultur i gruppen eller hur de ska leda möten så att besluten blir så bra som möjligt. Det får de lära sig på vägen.

Utveckling är en djupt rotad drivkraft i oss människor. Vi vill bli bättre på det vi gör och vi vill vara stolta över våra framsteg. Som ledare kan du använda den drivkraften, både för att motivera dig själv och medlemmarna som du leder. Vad vill du träna på i ditt ledarskap? Hur vill du använda dina styrkor, hur ska det märkas att just du är ledare?

Om du är villig att reflektera över ditt ledarskap, att kliva in i rollen på riktigt och låta den förändra dig som människa, då kan ledarskapet vara den bästa skolan du någonsin kan få.

Vad är ditt nästa steg?

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss