Allt du behöver för att göra skillnad

Du förändrar världen med varje steg du tar och varje val du gör i livet. De stora och de små valen. De val som verkligen känns som vägskäl i ditt liv och de val du gör en stressig eftermiddag i mataffären.

Det kan vara en jobbig insikt. Det kan också vara meningen med livet.

Jag kan inte välja om jag ska göra skillnad eller inte. Jag kan bara välja vilken skillnad jag vill göra och sedan göra mitt bästa för att påverka världen i rätt riktning. Att vara en del av lösningen snarare än en del av problemet, så långt det är möjligt och rimligt.

Ett sätt att göra skillnad är att engagera sig i en ideell organisation. Ett annat är att starta företag utifrån en vision om en bättre värld. Jag har valt båda vägarna. Jag försöker leva som jag lär, både i mitt privata liv och genom mitt företag.

Här är mina viktigaste råd till den som vill leva ett liv som gör skillnad:

1. Ta reda på vad du behöver för att leva ett gott liv.

Vad innebär ett gott liv för dig? Vad får dig att må bra, vad gör att du kommer till din rätt, utvecklas som människa, känner dig trygg och glad och har lagom utmaningar? När du vet vad du behöver för att må bra så har du kraft och energi till att förändra världen. Livet blir så mycket lättare när du lever på ett sätt som passar just dig och den du är. Det första steget är att ta reda på hur det goda livet ser ut för dig.

2. Uttala för dig själv vilken skillnad du vill göra.

Poeten Stig Dagerman formulerade det så här i sin dikt ”En broder mer”:

Jorden kan du inte göra om.
Stilla din häftiga själ!
Endast en sak kan du göra:
en annan människa väl.
Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer.

Vilken är din pusselbit? Vad väljer du att fokusera på, hur ska världen bli en bättre plats tack vare dina val? Det kan handla om storslagna visioner liksom vardagsval. Varje steg räknas.

3. Hitta ett bra sätt att planera ditt liv och nå dina mål.

För att verkligen göra skillnad behöver du ta rodret i ditt liv. Det handlar om att gå från ord till handling. Det är inte minst viktigt om du väljer att starta eget för att sjösätta din egen idé, eller om du är ledare i en ideell organisation. Då krävs det att du kan navigera, att du vet vart du är på väg och har förmåga att lägga om kursen då och då om det behövs.

4. Hitta bra sätt att hantera spöken och andra hinder på vägen.

Att välja att leva efter sina drömmar och visioner kan vara provocerande, både för människor i din omgivning och för dina egna inre ”spöken”. Jantelagen dyker upp i många olika skepnader. Du har säkert röster i ditt huvud som säger åt dig att stanna innanför din komfortzon, att det är farligt att ta risker och att det tryggaste nog är att allt får vara som det alltid har varit. Du behöver bra sätt att hantera både yttre och inre motstånd och att sortera mellan rimliga varningsklockor och onödiga spöken.

5. Sätt ihop alla delarna och res dina segel!

Du har ett liv att leva. En plats i världen som bara är din, som bara du kan fylla. Vad väntar du på?

Har du frågor eller tankar om blogginlägget? Kommentera gärna på min Facebooksida.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

Detta inlägg är publicerat i Blogg och taggat , , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer är avstängda, men du kan lämna en trackback: Trackback URL.
 • Vårt nyhetsbrev

 • Senaste inläggen

 • Arkiv

  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
 • Follow on Bloglovin